Amerika felfedezése és a filmművészet

A NÉZŐKÉPZŐ külső helyszínen, a Premier Kultcafé-ban mutatja be második alkalommal amerikai produkcióját.

A PROGRAM FÓKUSZA
A dél-amerikai prekolumbián civilizációk bemutatása az európaiak érkezése előtt és a gyarmatosítás

Fila Zsófia filmrendező Amerika felfedezését feldolgozó filmekből készült montázsfilmjének bemutatója

Az Azték Birodalom felépítése és kulturális rendszere egy európai szemével – Hernán Cortés levelei alapján előadást tart Kövi Franciska.

A montázsfilm alapjául azok a filmek szolgálnak, amelyek Amerika felfedezésével, a prekolumbián kultúrával, illetve a rabszolgatartással foglalkoznak.

A film fókuszában a két kultúra találkozása, egymásra hatása áll, melyet Fila Zsófia egy férfi történetén keresztül mutat be. A főszereplő a film elején még kíváncsian, később pedig az új földekben rejlő lehetőségektől és hatalomvágytól megrészegülve egyre erőszakosabban lép fel az őslakosokkal szemben.
A film bemutatja mindkét fél szempontjait, és végkicsengésében a régi romjain felépülő új civilizáció létrejöttét ígéri.

KERETTANTERVI KAPCSOLÓDÁS

TÖRTÉNELEM, TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK
A 9-10. évfolyamon „A világ és Európa a kora újkorban” című tematikai egységhez kapcsolódó előadás kiemelten reflektál a különböző emberi magatartástípusokra és az ebből adódó esetleges konfliktusok sokirányú értelmezésére. A segédanyag az egyes történelmi események több szempontból történő átgondolására, kritikai értelmezésére ösztönöz.

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET
A programon bemutatott több mint harminc alkotásból összevágott montázsfilm a filmkészítés technikai megoldásait mutatja be, miközben megismertet a történetvezetés, a klisé, a jellemző karakterek és a drámai fordulat fogalmaival is.

DRÁMA ÉS TÁNC
A program „A dráma és a színház formanyelvének tanulmányozása”, valamint a „Történetek feldolgozása” című tematikai egységekhez kapcsolódik 9-10. évfolyamon. A montázsfilm elsősorban a kortárs mozifilmek dramatikai felépítésének megértésében és feldolgozásában nyújt segítséget.

 

ELŐADÓ
Kövi Franciska – egyiptológus és vallástörténész

JEGYÁR
800 HUF

 

TÁMOGATÓ
Magyar Nemzeti Bank

 

KIEMELT TÁMOGATÓ
Budapest Főváros Önkormányzata

Teljes program
Szereposztás

Kövi Franciska – egyiptológus és vallástörténész