AMERIKA FELFEDEZÉSE ÉS A FILMMŰVÉSZET

A PROGRAM FÓKUSZA

A dél-amerikai prekolumbián civilizációk bemutatása az európaiak érkezése előtt és a gyarmatosítás

 

SZKECCSFILM

Fila Zsófia filmrendező Amerika felfedezését feldolgozó filmekből készült montázsfilmjének bemutatója.
előadást tart Kövi Franciska.

A montázsfilm alapjául azok a filmek szolgálnak, amelyek Amerika felfedezésével, a prekolumbián kultúrával, illetve a rabszolgatartással foglalkoznak.

A film fókuszában a két kultúra találkozása, egymásra hatása áll, melyet Fila Zsófia egy férfi történetén keresztül mutat be. A főszereplő a film elején még kíváncsian, később pedig az új földekben rejlő lehetőségektől és hatalomvágytól megrészegülve egyre erőszakosabban lép fel az őslakosokkal szemben.
A film bemutatja mindkét fél szempontjait és végkicsengésében a régi romjain felépülő új civilizáció létrejöttét ígéri.

 

★ AZTÉKOK KERESZTÉNY SZEMMEL

Kövi Franciska prezentációja

Az Azték Birodalom felépítése és kulturális rendszere egy európai szemével – Hernán Cortés levelei alapján.

Az előadás felépítése megegyezik az egyiptomi tematikával – rövid áttekintés után színes diasor mellett az azték vallási rendszert ismertetjük úgy, hogy szem előtt tartjuk az azték-keresztény vallási párbeszédet is.

 

KERETTANTERVI KAPCSOLÓDÁS

TÖRTÉNELEM – TÁRSADALMI ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK

A 9-10. évfolyamon „A világ és Európa a kora újkorban” című tematikai egységhez kapcsolódó előadás kiemelten reflektál a különböző emberi magatartástípusokra és az ebből adódó esetleges konfliktusok sokirányú értelmezésére. A segédanyag az egyes történelmi események több szempontból történő átgondolására, kritikai értelmezésére ösztönöz.

 

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

A programon bemutatott több mint harminc alkotásból összevágott montázsfilm a filmkészítés technikai megoldásait mutatja be, miközben megismertet a történetvezetés, a klisé, a jellemző karakterek és a drámai fordulat fogalmaival is.

 

DRÁMA ÉS TÁNC
A program „A dráma és a színház formanyelvének tanulmányozása”, valamint a „Történetek feldolgozása” című tematikai egységekhez kapcsolódik 9-10. évfolyamon. A montázsfilm elsősorban a kortárs mozifilmek dramatikai felépítésének megértésében és feldolgozásában nyújt segítséget.

Teljes program
Szereposztás
13.00 - 13.10 BEVEZETŐ
13.10 - 13.33 SZKECCSFILM
13.33 - 14.00 Kövi Franciska prezentációja
14.00 - 14.30 Kérdések az előadáshoz kapcsolódóan

Kövi Franciska – egyiptológus és vallástörténész

Magács László – színházigazgató és rendező