Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tripart/nezokepzo.hu/wp-content/plugins/inwave-common/inc/metaboxes/init.php on line 746

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tripart/nezokepzo.hu/wp-content/plugins/inwave-common/inc/metaboxes/init.php on line 746
A XIX-XX. század és a zene | NÉZŐKÉPZŐ

A XIX-XX. század és a zene

Az előadás fókusza: A századforduló és a huszadik század világképe

  • A kor történelmi eseményeinek, társadalmi változásainak és filozófiai irányzatainak leképeződése a művészetben és a kultúrában. Múltidézés és mítoszteremtés Wagner és Nietzsche világában – beszélgetés Romhányi Török Gáborral.
  • Zene és költészet harmóniája Wagner műveiben – interaktív előadás Selmeczi György zongoraművésszel

 

A négyrészes programsorozat méltó lezárása Wagner összművészeti munkásságának vizsgálata, amely magába foglalja mindazt, amiről eddig szó volt: a művészeteket és a történeti hagyományt. Selmeczi György segítségével a wagneri világ rejtelmeibe pillanthatnak be a diákok, megismerve a kor mítoszteremtő és -kutató szellemiségét, valamint ezek leképeződését a zenei szerkezetekben. Az előadás arra keresi a választ, hogy mik voltak a kor gondolkodásmódjának legmeghatározóbb irányzatai, amelyek olyan remekművekhez vezettek, mint Wagner operái, és olyan tragédiákhoz, mint a világháborúk. Hogyan lett eszköze a romantikus nemzeti művészet és hagyomány a huszadik századi háborús filozófiának?

Kerettantervi kapcsolódás:

  • Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek: „A nemzetállamok és a birodalmi politika kora” című tematikai egységhez kapcsolódó program Wagner, mint híres történelmi személy és művész jellemzését, cselekedetei, viselkedése és művészete mozgatórugóinak vizsgálatát teszi lehetővé a kor eseményeinek tükrében.
  • Ének-zene: A program élvezhető, érthető módon tálalja ezt a bonyolult témát, így Wagner zenéje és a huszadik századi háborús filozófiák romantikus gyökerei azokat a diákokat is megragadhatják, akik egyébként nem érzik magukhoz közel állónak a témát.

Copyright 2019 © NÉZŐKÉPZŐ. Minden jog fenntartva!