Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tripart/nezokepzo.hu/wp-content/plugins/inwave-common/inc/metaboxes/init.php on line 746

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tripart/nezokepzo.hu/wp-content/plugins/inwave-common/inc/metaboxes/init.php on line 746
Amerika felfedezése és filmművészet | NÉZŐKÉPZŐ

Amerika felfedezése és filmművészet

A PROGRAM FÓKUSZA: A dél-amerikai prekolumbián civilizációk bemutatása az európaiak érkezése előtt, és a gyarmatosítás

  • Az Azték birodalom felépítése és kulturális rendszere egy európai szemével – Hernán Cortés levelei alapján előadást tart Kövi Franciska egyiptológus és vallástörténész.
  • Fila Zsófia filmrendező Amerika felfedezését feldolgozó filmekből készült montázsfilmjének bemutatója és beszélgetés a montázsfilm megvalósíthatóságának technikai hátteréről

amerika

A montázsfilm alapjául azok a filmek szolgálnak, amelyek Amerika felfedezésével, a prekolumbián kultúrával, illetve a rabszolgatartással foglalkoznak. A film fókuszában a két kultúra találkozása, egymásra hatása áll, melyet Fila Zsófia egy férfi történetén keresztül mutat be. A főszereplő a film elején még kíváncsian, később pedig az új földekben rejlő lehetőségektől és hatalomvágytól megrészegülve egyre erőszakosabban lép fel az őslakosokkal szemben. A film bemutatja mindkét fél szempontjait, és végkicsengésében a régi romjain felépülő új civilizáció létrejöttét ígéri.

 

KERETTANTERVI KAPCSOLÓDÁS

  • Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek: A 9-10. évfolyamon „A világ és Európa a kora újkorban” című tematikai egységhez kapcsolódó előadás kiemelten reflektál a különböző emberi magatartástípusokra és az ebből adódó esetleges konfliktusok sokirányú értelmezésére. A segédanyag az egyes történelmi események több szempontból történő átgondolására, kritikai értelmezésére ösztönöz.
  • Mozgóképkultúra és médiaismeret: A programon bemutatott több mint harminc alkotásból összevágott montázsfilm a filmkészítés technikai megoldásait mutatja be, miközben megismertet a történetvezetés, a klisé, a jellemző karakterek és a drámai fordulat fogalmaival is.
  • Dráma és tánc: A program „A dráma és a színház formanyelvének tanulmányozása”, valamint a „Történetek feldolgozása” című tematikai egységekhez kapcsolódik 9-10. évfolyamon. A montázsfilm elsősorban a kortárs mozifilmek dramatikai felépítésének megértésében és feldolgozásában nyújt segítséget.

Copyright 2019 © NÉZŐKÉPZŐ. Minden jog fenntartva!