Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tripart/nezokepzo.hu/wp-content/plugins/inwave-common/inc/metaboxes/init.php on line 746

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/tripart/nezokepzo.hu/wp-content/plugins/inwave-common/inc/metaboxes/init.php on line 746
M.I.T. – Az ember tragédiája rövidítve | NÉZŐKÉPZŐ

M.I.T. – Az ember tragédiája rövidítve

M.I.T. – Az ember tragédiája rövidítve

„Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!”

Színházi kalandozások Az ember tragédiája nyomvonalán.

Szereplők
Messaoudi Emina
Baki Dániel
Georgita Máté Dezső

Alkotók
Dramaturg – Fabacsovics Lili
Rendező – Magács László

Szinopszis
Ha meghalljuk, hogy Az ember tragédiája, régies, érthetetlen szöveg, gigantikus látványvilág és botrányos jelenetek jutnak eszünkbe. Most azonban mindezt hátrahagyjuk és új szemszögből, három fiatal, virtuóz színész kalandozásain keresztül ismerkedünk meg újra Madách Imre remekművével. – Három színész, akik elhatározták, hogy bármi áron, de végrehajtják a lehetetlent: kevesebb, mint másfél órában színre viszik a magyar drámairodalom egyik legnagyobb alkotását és megmutatják, hogy Az ember tragédiája sokkal közelebb áll hozzánk, mint gondolnánk. Hatalom, árulás, harc, kiégettség, szerelem – és persze a lét értelmének szüntelen keresése. Soha el nem évülő témák, amik több, mint 150 év után is gondolkodásra sarkallják a nézőt. De teszünk róla, hogy azért nevetni is maradjon ideje.

M.I.T. – Madách Imre Az ember tragédiája rövidítve

Iskolai ajánló

Az ember tragédiája a magyar irodalom egyedülálló és egyik legfontosabb műve, éppen ezért szerepel az állandó érettségi tételek között is. Hatalmas anyag, régies nyelvezettel, rengeteg szereplővel, váltakozó szerepnevekkel – megértéséhez többszöri olvasásra és kitartó odafigyelésre van szükség. Mi ennek a nagyszerű anyagnak a megértéséhez, a kapcsolódási pontok megtalálásához szeretnénk segítséget nyújtani a gimnazista-korosztálynak M.I.T. című előadásunkkal.

A főszerepben három fiatal színész, Messaoudi Emina, Baki Dániel és Georgita Máté Dezső látható – akik a Madách által megírt szerepeken túl három ambiciózus színészt is játszanak, akik elhatározták, hogy hárman színpadra állítják ezt a gigantikus anyagot és most érkeztek el arra a pontra, amikor ezt a közönségnek is megmutatják. Igen ám, csakhogy nem minden alakul úgy, ahogy azt ők eltervezték… Kisebb, közjáték-szerű vitáikon keresztül a néző a színházcsinálás, a színfalak mögötti világ rejtelmeibe is betekintést nyer. A színészek korából és a közjátékok személyes hangvételéből következően a diákok könnyebben csatlakoznak a három ember, és rajtuk keresztül Az ember tragédiájának történetéhez is.

Azzal, hogy Madách gigantikus szereplőgárdáját három színészre osztottuk, nem titkolt célunk volt, hogy a látványos díszlet és többször megjelenő embertömeg helyett az előadás a szövegre fókuszáljon. S hogy az végig követhető legyen a diákok számára, Az ember tragédiájának egy rövidített változatát állítottuk színpadra – melyben ugyanúgy végigkövetjük a Madách által megírt színeket, az azok alapját képező ideákat, de amely ebben a formában sokkal megfoghatóbb és érthetőbb lesz. Mindezeken túl a fókuszba Ádám és Éva története, a nők helyzete különböző történelmi korokban, illetve kettejük kapcsolatának alakulása és Lucifer kívülállóssága került, melyek mind olyan témák, amihez a kamaszok is könnyen tudnak kapcsolódni.

A M.I.T. színházi szempontból is érvényes előadás – minimális díszlet- és kellékhasználat mellett a hangsúly a színészek játékára kerül, akik végig bravúros karakterváltásokkal, különböző típusú játékmódokkal és kiemelkedő színházi pillanatokkal kötik le a nézők figyelmét.

Az előadás nyomán rengeteg témát fel lehet vetni: Madách koráról, a nőkről való gondolkodásmódjáról, Az ember tragédiájának szerkezetéről, megvalósításának lehetőségeiről, a történelmi és filozófiai előzményeiről.

Igény esetén lehetőség van az alkotókkal való beszélgetésre is, akár előadás után akár később egyeztetett időpontban.

Hangkulissza – Georgita Máté Dezső

Helyszín – TRIP

Az előadás hossza: 75 perc

A M.I.T.-ről megjelent kritika elérhető itt.

Jegyvásárlás: M.I.T. – Az ember tragédiája rövidítve jegyek

Képek: Kiss Zsuzsanna

Copyright 2019 © NÉZŐKÉPZŐ. Minden jog fenntartva!